De opleiding

Logistics Engineering

Vierjarige opleiding, 50% Engels en 50% Nederlands

Bij de opleiding Logistics Engineering ligt het zwaartepunt op transport. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat je deze opleiding vindt in ‘Mainport Rotterdam’.

Heb je je wel eens afgevraagd wat er in de truck zit die voor je in de file staat op de snelweg? Misschien zit er voor een vermogen aan computerapparatuur in, misschien zit hij wel vol met aardappelen. En waarom zitten die goederen in een truck en niet in een vliegtuig of in een zee- of binnenvaartschip? Of kunnen ze ook met de trein? Waarom zijn ze nu op de weg en niet gisteren of morgen?

In Rotterdam worden vervoersstromen met elkaar verbonden. Goederen afkomstig van zeeschepen worden verdeeld over de weg, het spoor, de binnenvaart en de lucht, en omgekeerd. Zo ontstaan er wereldomvattende vervoersketens. Het beheersen en organiseren van deze ketens is waar het bij deze opleiding om gaat.

De opleiding Logistics Engineering (voorheen Logistiek en Technische Vervoerskunde) wordt verzorgd door de Rotterdam Mainport University of Applied Sciences, een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en de STC-Group.

Opbouw van je opleiding

Studeren volgens het Rotterdams Onderwijs Model

Al onze opleidingen werken met het Rotterdams Onderwijs Model. Dit model garandeert dat onze opleidingen een ideale balans hebben tussen drie elementen: kennis, praktijk en persoonlijke ontwikkeling.

In de loop van je studie verandert de verhouding: aan het begin ontwikkel je meer kennis, later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach.

Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen: keuzevakken in het eerste en tweede jaar, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

Het eerste jaar

Starten met je opleiding

Je maakt kennis met de basis van logistiek. Je volgt vakken op het gebied van logistiek, recht, transporttechniek, economie en ICT. Je maakt kennis met projectmatig werken. Hierbij los je met een groep medestudenten fictieve bedrijfsproblemen op. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die je in de praktijk hard nodig hebt, zoals presenteren, rapporteren en onderhandelen. Verder krijg je door een oriëntatiestage al in het eerste jaar je eerste praktijkervaring binnen een bedrijf of instelling.

Na het eerste jaar

De hoofdfase van je opleiding

Vanaf jaar 2 neemt de complexiteit van de projecten toe. Dan gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om een transportprobleem, maar om warehousing én transport of inkoop, voorraad én productie. Naast deze projectopdrachten krijg je vakken die je nodig hebt bij projecten. In jaar 3 loop je stage. Tijdens deze stage volg je nog een dag per week onderwijs. In jaar 4 volg je een minor. Hiermee specialiseer je je in een bepaald logistiek domein. Vervolgens start je afstudeeropdracht bij een bedrijf.

Keuze en begeleiding

Hulp en ondersteuning

In het eerste en tweede jaar kun je kiezen uit zo’n driehonderd keuzevakken. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in het vierde jaar kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen.

Stage lopen

Bij een bedrijf aan de slag

In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen. Er zijn heel veel mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe Kevin van Liesdonk zijn derdejaars stage bij Xenos ervaart.

Minors

Kies je eigen richting

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors:

  • Maritime & Port Management
  • Inkoopmanagement
  • Supply Chain Management
  • Management & Consultancy

Afstuderen

De afronding van je opleiding

Theorie en vaardigheden die je hebt opgebouwd, komen samen in een strategisch adviesrapport waar een organisatie echt iets mee kan. Gedurende twintig weken ben je werkzaam bij een opdrachtgever.

Deze informatie komt van de website van de Hogeschool Rotterdam