Studieboeken

Om goed te kunnen studeren heb je de juiste studieboeken nodig. Het is fijn om de juiste studieboeken te hebben tijdens de lessen, maar ook als de module afgelopen is kunnen de boeken goed van pas komen. Zo worden de boeken nog vaak gebruikt bij projecten of als naslagwerk.

Hoe kom je erachter welke boeken je nodig hebt?

  • Ga naar www.hint.hro.nl en log in met je studentennummer.
  • Klik op het kopje ‘RMU’ (bovenaan).
  • Klik op de informatiepagina van ‘Logistics Engineering’.
  • Klik op ‘Boekenlijst’.

Nu kan je kiezen voor welk jaar je de boekenlijst wil zien. Op de boekenlijst staat alle verplichte literatuur, readers en overige materialen. Verder staat er ook weergegeven in welke periode je de boeken nodig hebt. Je kan ervoor kiezen om per periode je boeken te bestellen, in plaats van alles in één keer, op deze manier kan je de kosten over een grotere periode spreiden.

Waar kan ik de studieboeken kopen?

De meest voor de hand liggende plek om je boeken te kopen is bij boekenhandel Studie Bijdehand. Op hun website kan je gemakkelijk de boekenlijst vinden en alles tegelijk bestellen (je kan ook boeken los bestellen).

Je kiest Hogeschool Rotterdam, Rotterdam Mainport University, Logistiek en Technische vervoerskunde en je studiejaar. Bij Studie Bijdehand krijg je 5% korting op alle studieboeken van de boekenlijst van je opleiding. Verder is Studie Bijdehand een goede plek om uittreksels te bestellen. Let op, uittreksels zijn een goede toevoeging maar geen vervanging voor de studieboeken!

Waar kan ik tweedehandsboeken kopen?

Nieuwe studieboeken zijn duur, de prijzen variëren tussen de €25 en €70. Bij tweedehandsboeken liggen die prijzen vaak een stuk lager, daarom kiezen veel studenten er dan ook voor om op zoek te gaan naar goedkopere studieboeken. Sommige studieboeken zijn gemakkelijk te vinden, maar sommige boeken worden bijna niet tweedehands aangeboden.

Er zijn verschillende plekken waar je kan zoeken naar tweedehandsboeken:

De eerste optie is bol.com. Elk boek heeft een uniek nummer, dit nummer wordt het ISBN-nummer genoemd. Je kan een ISBN-nummer invullen als zoekopdracht. Op deze manier kan je snel ontdekken of het boek wordt aangeboden. De levertijd van tweedehandsboeken variëren heel erg, het hangt vaak af van de afzender. Houd dit dus goed in de gaten. Verder loopt de betaling via bol.com, dit is dus redelijk veilig. Bol.com biedt vaak ook een oudere druk aan van het boek, deze zijn vaak een stuk goedkoper (soms heb je voor €5 al een boek!). Overleg met je docent(e) of een oudere druk van het boek bruikbaar is, want vaak staat er in de nieuwere druk andere informatie.

De tweede optie is marktplaats.nl. Ook op deze website kan je de boeken zoeken via het ISBN-nummer. Vaak zijn de verzendkosten nog niet bij de prijs inbegrepen en moet je vooraf betalen.

De laatste optie is onze Facebook-pagina LEN Studieboeken. Op deze pagina bieden ouderejaars hun studieboeken aan. Je kan dan snel reageren en een prijs afspreken om ze over te nemen. Dit is een fijne manier om aan je boeken te komen, maar het aanbod is klein dus je moet geluk hebben.

Kan ik de boeken lenen?

Er zijn zeker mogelijkheden om bepaalde studieboeken te lenen. Echter zijn sommige boeken niet of beperkt beschikbaar in de mediatheken van de Hogeschool Rotterdam. Het komt ook voor dat je een boek wel in de mediatheek mag gebruiken, maar dat je hem niet mee naar huis mag nemen.

Het lenen van boeken is gratis, maar je mag de boeken maar voor een bepaalde periode bij je houden. Bedenk dus wanneer je het boek het hardste nodig hebt (bijvoorbeeld vlak voor de tentamenweek) en hou de beschikbaarheid van het boek in de gaten.

Heb ik écht alle studieboeken nodig?

Ja, zoals eerder vermeld worden de boeken niet alleen voor de modules gebruikt. De boeken worden ook voor projecten en als naslagwerk gebruikt. Bij sommige vakken is er een openboektentamen, zonder boeken kom je dan niet ver. Daarnaast verwachten de docenten dat je voorbereid naar de lessen komt, de juiste boeken lezen en meenemen hoort daarbij.

Bij elke module wordt er onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen literatuur. Alleen de verplichte literatuur wordt op de boekenlijst weergegeven. Als je je verder wil verdiepen in de stof dan kan je de aanbevolen literatuur altijd zelf opzoeken. De aanbevolen literatuur is per vak te vinden in de modulewijzer.